Här i min komplexa – vackra – kära stad

Här i min stad Södertälje spelar just nu in en serie för Netflix. Baserad på Fredrik Backmans bok “ Folk med ångest ” som regisseras av Felix Herngren (Solsidan). Fredrik Backman har tidigare skrivit boken ” En man som heter Ove ” som också blev film. Filmklipp från inspelningen i Södertälje: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/folj-med-bakom-kulisserna-inspelning-av-ny-netflix-serie?fbclid=IwAR1oH10ionvO6u8CS4JJnWcNGh6QGmszCWrphqXPsPTyG0iGL3agrdCKr38

Din mäklare i Södertälje - Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån.com

Ångest har vår stad haft massor av genom åren. Kanske lika mycket som ”jaktkompaniet” Stockholms har eller den lilla byn långt ute på landet har. Ångest eller oro och en stor undran inför framtiden hur den skall klara allt det vi tillsammans bär. Det syns hos oss i Södertälje på ett annat (kostsamt) sätt bara. Södertälje klarar detta sådär ibland men också riktigt bra med tanke på hur stort samhällsansvar vi bär för landet. Kanske klarar vi det för att det finns ett jävlar anamma och ett ”big hart” i våra grundpelare. Vi har genom åren sagt; Ja, vi vill väl! är andra tänkt på sig själva.

Big Hart Södertälje!

Engsholms slottpark, Södertälje

Här har alltid i alla tider allt och alla mötts i en bild, i en och samma trädgård.

Södertälje var långt innan Birka och Stockholm blev huvudorter för Sverige, den informella mötesplatsen där olika människor från olika delar av landet strålade samman på den smala landfåra som då var den övergång alla behövde ta sig från norr till söder där en smal bit land i Södertälje skilde Mälaren från Östersjön. Här möttes man och ”dialogade” lösningar. och gjorde handslag på beslut. Redan då som nu förstod nog platsen hur viktigt det var för olika att mötas för att kunna hitta lösningar som olika klarar av att leva genom tillsammans. Endast det skapar hållbar en framtid. Detta håller Södertälje på med dagligen och årligen kontinuerligt och konstant. En av mångfaldens människors lösningar har utvecklat en av världens stabilaste lastbilar – Scania lastbilar. En annan är en kvalitativ omsorg om människan utifrån en Socialterapeutisk teori som utvecklats i Södertälje/Järna och som har samlat stora delar av norra Europa i sitt utvecklingsarbete av en bred LSS verksamhet med goda resultat.

Alla holkar på ett och samma träd

Vi alla många som vet att det just är där i det krysset där ”diversity” möts som det nyaste bästa kommer, vi sitter och iakttar och aktivt stödjer denna vår stad och kommun så att den till slut – med än mer stolthet – hittar in till sin mitt och självtro där guldet och pärlan glänser.

sjöar – vatten – havsvikar

Här mellan alla sjöar, stora vatten och skogar ligger en stad som samlat halva världens folk i sitt stora hjärta. Vi kämpar och bökar med detta men jag undrar också om vi inte alldeles strax hittar den fantastiska likheten i alla – Det att vara Människa. En del av oss har stora fester andra små, några går helst inte utanför sin port. Snart kanske vi alla är ute på samma sköna fält och fest när Coronan har hjälpt oss att lyssna mer och närmre vår vilja att forma en ordning och utveckling där vi samskapar framtid tillsammans. Efter Corona; Vågar du nyktert vaken festa och dansa med mig och dig tillsammans? Vi kan börja öva redan nu några steg på distans. Misstänker att Felix film kanske också har ett annat fokus på staden i sin kamera men jag hoppas att han med sitt öga också klarar av att fånga och visa dess innersta vackra – Glittret och den naturliga enkelheten i vår stad. Ty vändningen i landet kommer just här ur; i skärpunkten och överlappningen där världarna möts. Strax och nästan nu är vi där… Heja Bästa Du Södertälje🌱🍀💚/Järna/Mörkö/Oaxen/Eriksö/Hölö/Vårdinge/Mölnbo/Enhörna/

#södertälje#sköning#skönhet#omsorg#Folkmedångest#Felixherngren


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s