Älskade september – du berör oss

Att evigt, heligt och alltid fira skörden i september, visa tacksamhet för all rikedom och alla vänlighet som jorden ger. Det är för mig inget religiöst över det utan rent mänskligt och självklart. Det är viktigt för att rätt saker skall växa i oss och omkring oss. Inget är självklart givet oss. Det har alltid varit så men i vår nutid så har det blivit mer och mer synligt att så är. Ödmjukheten behöver få näring i var dag för att vara större än girigheten och rädslan i världens vågskålar. Det börjar i det lilla alltid i det lilla. Det är där ett samhälle grundar sin kultur, det är där man får bra saker att växa. Tacksamheten behöver få ta stor plats i var dag för att också ge rätt mat till hjärnan, själen och därmed till mig och till det samhälle jag bor i. Men också för att det är roligt och gott, skördefesterna är många här ute på landet. Idag hade även Mörkö sin första.

SEPTEMBERljus

Att tända ljus för freden 21 september det är också ”livets tradition”. Ständigt öva återigen på att inte ta något för givet utan tacka, tacka för att synliggöra det man vill skall växa! Jag lyckas inte alltid men jag övar och övar… livet ger mig den tiden. Förändring skapas genom enkla handlingar och ritualer i vardagen men också genom action! …görandet i det yttre. I år på Fredsdagen så låg filmning också på agendan. Filmning av dokumentären som går under arbetsnamnet ”Älska skogen” som gjorde sin sista tagning i veckan på Mörkö. ”Fred med skogen” skulle kunna vara en undertitel. Skogen bär just nu på ett oerhört stort ansvar; för omställning, för klimatet, ekonomin, fylla biobränsletankarna fulla osv.. vilket gör att den utarmas mer och mer och där har uppstått en konflikt mellan olika behov och intressen. Uppdraget att vara en vanlig SKOG som bär livet på vår jord i sin hand har vi tappat bort och det har övergått till att vara en ‘tillgång’ där omvårdnads ansvaret har förskjutits till en ohållbar och obalanserad yta.

Samtidigt som vi självklart skall hämta vårt virke i vår skog så som vi gjort i många herrans år så bärs och balanseras klimatet samtidigt av just skogen vilket bland annat gör att skogen nu behöver stöd, skydd och suport även här i vårt skogrika Norden. Ingen i Sverige har uppdraget kvar att bistå en vanlig skogs rätt att vara en mångfaldig flerfaldig skön enkel skog! Så på fredsdagen besökte vi bra folk och intressanta impulser i bl a Stockholm, Trosa och Södertälje med kameran i dokumentärfilmarens hand, med beslutsam riktning och med hopp i våra steg. Övriga delar av landets skogrepresentanter från norr till söder i filmen, har redan genomfört sina trevliga skogssamtal.

Freden har många nyanser för att få näring och gro i många jordar. Den viktigaste näringen är den relationella ärliga näringen som ständigt behöver planteras, omvårdas och vattnas. Tips! dessa båda är bra att kombinera – odling och umgänge.

Så, skörda och omvårda allt som växer och ge näring i alla mänskliga möten. Odling tillsammans med YIP och Euroepan Grandmothers
juni 2022.

Att tända ljus i september och tacka för sommaren och all vänlighet, omtanke, generositeten och värme som den givit är också en tradition som gör att hösten blir lättare att gå in i, numera älskar jag även hösten. Tända för livet genom alla födelsedagar vi har i september i vår familj och också tända ljus den 23 september för den underbara unga man – Gustav – som olyckligt lämnade vår familj 2010 och nu finns i vår himmel. 

Livet och döden är nära varandra i september, de går hand i hand kanske för att ge livet sin betydelse. I år kommer döden lite extra nära, när flera vänner och grannar dör just när löven faller och sensommaren är på väg att stänga sin dörr. Livet och döden knackar på, på flera olika sätt för att påminna oss om att omvårda liv, närhet och relationen till oss själva och till varandra; du som är nära eller du där längst bort, dig som jag inte känner. Vi tänder ljus i september och välkomnar hösten och skiftet vid höstdagjämningen 23 september. Tänder ljus 🕯 för allt det goda som skall skina igenom i den mörka perioden över vintern. Det behöver ett extra ljus och rummet är fullt av dem just nu här hemma. 

VALET PÅGÅR I OSS VAR DAG

I år tänder jag också ett stort ljus för att vi alla skall se oss i spegeln och sluta upp med att sprida förakt och hån om ”den andre olik mig” i mediafälten mellan varandra eller hemma i den egna salongen. I Sverige har vi haft ett val där fientligheten mellan varandra har ökat och detta gäller ALLA partiers sätt att hantera, värdera och tilltala varandra både innan och efter valet. Jag ser vänners sarkasm om oliktänkande människor bli till humor på nätet och undrar när mognaden skall komma oss att inse att det finns inget fint eller fult hån eller förakt. Allt förakt är förakt och ökar distansen och därmed polariseringen och blir till slut till grunden för icke fredliga handlingar. En droppe är också en del av en sjö när den rinner över kanten och dränker tilliten och demokratin i ett land.

Attityder och kulturers tillväxt är väldigt lika beroendetillstånds utveckling. Det börjar i det lilla och slutar i förödelse. Tittar man noggrant så ser man när processen börjar. Just där skall beteende-loopen med bestämdhet stoppas eller styras om. Nu står vi i en verklighet där vi själva har manat på förödelsen och trott att vi utfört goda handlingar när vi egentligen har hållit blåslampan i vår hand riktad mot elden. Vattenhinken den har ett helt annat handtag. Kanske vi behöver läsa på mer om anknytning, beteendeloopar och beroendetillstånd för att förstå hur vi ökar polariseringen i samhället och ökat motståndet för klimatbalanserande åtgärder. Bland annat verkar vi ha varit allt för ointresserade av vem den andra människan är och hur man når fram och in till den.

Spegel spegel på väggen där, säg mig vem jag är.

Attityder förändras inne i var och en och kan göra att de arga speglarna blir större omkring oss eller motsatsen att de arga speglarna ”ger upp” och ramlar ner från väggen. Förändringen startar inte hos den andre utan hos oss själva. De arga speglarna du möter omkring dig ramlar också ner den dagen du själv slutar föda din egen självförakt som pyser ut och rinner över till andra och gör vårt samhälles klimat till det som är just nu. Vi alla håller inte pistoler i vår hand men vi alla håller orden i vår hand och ger dem och tar emot dem och färgar livsmiljön med varenda bokstav som vi lämnar ifrån oss.

Landat i Fredens bo – ”Migrazioni” . En slags viloplats och bo för människor på flykt eller för freden att landa i.
Design: konstnären Michele Iodice. Bild från fredsboet i Eken i Toscana i trädgården hos Katriona Munthe 2013

Vi har haft ett mord på öppen gata på en ledare i Sverige i sommar, en kvinna i en statlig myndighet. En politisk ledare var också hotad till livet under valrörelsen. Dessa förakt och hot börjar inte i valrörelsen. De börjar inte hos den andre utan det börjar på var och ens tunga, genom var och ens mun långt långt tidigare. Även en liten tanke och ett ord genom en mun behöver vara ihopkopplad med hjärtat och det i varje sekund och i varje uttal om VARJE människa i varje stund.

Det börjar inte hos den andre det börjar hos var och en. Fred får näring när tilliten i varje människa i det mellanmänskliga mötet får näring. Finns inte tilliten där så är det din uppgift att ta med den in i mötet. Det börjar hos mig och hos dig. Nu!
#september 2022

Freden vandrar runt i världen varje dag – hela året

Bilder från våra fredsdagar när 14 Europeiska länder möttes i Reykjavik, Island för en manifestation på fredsdagen 2019. Bland mycket annat så genomfördes en vandring för fred mellan folk och fred med vår jord samt en fredsutställning som barnen höll som imponerade stort på oss ´vuxna´ barn/Grandmothers. #europeangrandmothers

Läs mer: Älskade september – du berör oss https://councileugrandmothers.eu: Älskade september – du berör oss

#fred #döden #livet # september #skörd #tacksamhet #madeleinesöderström #för #liv


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s