Ett liv i skönhet, skörhet och helhet

Att bo och leva i naturens skönhet är en ynnest och en tacksamhet. Vårt livs trädgård – jorden – är otroligt vacker, en magisk skönhet, både stark och skir samtidigt och vis som tusan. Den ger oss allt vi behöver men inte mer än det, för då börjar den streta emot.

I Trädgården på Mörkö, maj – gullvivetid – 2022

Jorden har ett självreglerande system liksom vår kropp, ett system som konstant vill få jorden att leva och överleva. Jorden får feber liksom vi, eftersom hon också är ett levande system. Feber får människan bland annat för att genom hetta rensa ut infektioner och skräp ur kroppen, den bromsar också ner vårt tempo så att all kraft kan gå till läkning och den visar oss också situationens allvar. Så fungerar även vår jord. Vi får frossa vi människor när saker inte är som de ska inom oss eller runt oss. Så även vår jord. Det är en urgammal sanning och är inget märkligt, ej heller någon tro eller vetenskap utan en vetskap som människor burit fram i tusentals år.

Naturen den yttre behöver man leva i samklang med (så även den inre). I den tid då vi levde närmre naturen och läste hennes ’dagbok’ dagligen, så såg vi alla hennes förändrade livstecken. Vi såg också att hon balanserar upp sig hela tiden. Men sedan finns ett extra ”överlevnadskit”, det finns en tipping point. Det är då hon blivit utsatt för så mycket användning och övergrepp så att hon behöver kraftfullt reglera sitt system för att kunna andas, läka och återskapa balans i magnetism/luft/jord/vatten/strömmar/.

Jorden behöver nu slänga av sig den smutsiga blöta filt som vi nonchalant lagt över henne utan att fatta att vi släcker vårt eget liv därmed. Vid en viss mängd obalans (det vi kallar ”ohälsa”) så precis som i människokroppen så uppstår en feber en hetta en eld 🔥. Den elden ska vi aldrig framkalla. Aldrig! Vi är där nu. Så snälla vänliga själar:

– Sluta konsumera utöver era genuina behov. Utöver jordens naturliga resurser.

– Visa på din egen mognad och vuxenhet och tänk dig för innan du gör, i alla delar. Det är inte jobbigt, det är kul inte tråkigt.

– Gå till en terapeut och ställ om, om du just nu shoppar till dig ditt lugn och din glädje genom överkonsumtion. sluta knarka fiktiv glädje. Det är i dubbelbemärkelse inte hållbart.

Barnen ser var handling och föraktar dig för att du inte går före och gör val som relationen till jorden behöver. Jag möter barnen var dag i mitt arbete och i min vardag och de viskar det i mitt öra och vi ser det på gatorna i varje stad.

Gör du din del så gott du kan så kan du ställa krav på andra, inte förr. Har du börjat din omställning så ställ då krav på beslutsfattare att ta ett större – ett sjumilasteg – för klimatet. Inga snuttefiltar till folket utan en helomvändning behövs.

Min trädgård här hemma prunkar. Ett paradis av blommor och fåglar möter mig när jag kommer hem var kväll. Samtidigt så är rytmen störd och allvarliga tecken syns, för den som går riktigt nära så är det märkbart och synligt. Naturen är vår levande karta – vår roadmap.

Skogen på ön har blivit sjuk och måste i ökad takt huggas ner. Man skyller på barkborren, inte på obalansen som föder barkborren och styr dess uppdrag som den gjort i tusen år. Kalhyggena blir mer och mer utsträckta och vattennivån sjunker därmed, vilket ett Ö-liv knappt tål då grundvattnet var lågt redan innan. Träden är starkt kopplade till vattnets rörelse och tvärtom.

Jag ser en kurva där framme. Den är nu inom synhåll. I den vänder vi och återskapar balansen igen. Med hjälp av människans beslutsamhet, visdom och end kommande End Ecocidelag som hävstång så vänder vi tillsammans upp skeppet i vinden igen. Det är allvarets vind som blåser nu och den blåser #för#liv. Håll i hatten och ratten så tar vi kurvan med fart och en medmänsklig noggrannhet.

Tillsamman!

Madeleine Söderström

MÖRKÖ #mörkö #livsträdgård #liv


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s