Hur skall vi fixa käket – klara livet?

HUR SKA VI FIXA KÄKET?!

Hur ska vi få mat och återfå en ren luft att fylla våra lungor med?

Skogen är en central nyckel!

En riktigt fin poet och budskapsbärare är Stefan Sundström som åker ut i landet just nu och undersöker hur livet skall få plats ända in i framtiden. Hur skall vi fortsätta försörja våra liv med det vi behöver för vår levnad? Det behöver ske tillsammans med skogen, vattnet och jorden för det är det som gör att livet på jorden kan bibehållas i balans. Ingen ny matematik detta. Inget flum och ingen ny formel för hur vår jord fungerar. Fråga urfolken på jorden de vet att ett liv nära naturens visdom är nödvändig för att ta rätt beslut i kurvorna.

HUR SKALL VI FIXA KÄKET – Kort klok filmserie i flera delar med Stefan Sundström: https://www.youtube.com/playlist?list=PLqVAYtPlxKccUCagzo-WLpFSb2Y686L0i

”Glesbygden kan rädda storstan från innanförskapet!” skaldar Stefan. Det är ett av hans uttryck om den smala, instängda synen som på flera håll tyvärr råder om vad vi behöver just nu i 11e timman. Gott gror också men när det gäller skogen och vattnet så är det ganska illa och magert med riktigt bra förslag. Här är därför budet om våra grundläggande livsfaktorer viktigt att lystra till. Det vi i ursprunget visste men nu tappat bort och stängt in i ett ganska trångsynt ”innanförskap”. Han Steffe är frispråkig med riktigt viktiga saker att säga och han är också ´spot on´ i nutidens viktigaste fråga, denna filosof, poet, musiker, odlare, trendskapare och kloka mannen Stefan. Livets odling och näring. För en del är han för vild, yvig och frispråkig och för mig en klok ordrik men också blyg man i sina bästa år, som nu har tagit till orda i ännu högre tonart. Det glädjer mig även om allt han säger inte stämmer för mig. Det radikala han är behövs just nu och hans tankar är förmodligen ej längre radikala utan nödvändiga och för fler och fler självklara. Han är också oerhört vanlig och en jordnära vis man. Han tolkar både musiken och naturen med en otroligt sinnlighet.

”Det bor för få människor i våra norra skogar. För få människor som ser att våra skogar förvandlas till virkesplantager”. Det är tyvärr en sanning och en dödande sanning. Omsorgen om skogen bär inte regeringen i sin hand. Den frågan är tyvärr inte deras den har vi politiskt tappat bort och genom det så rinner vårt livs timglas ut i sanden. Skogen är vår ”syrgastub” och det vackraste viktiga vi har tillsammans med vårat vatten som samarbetar med skogen och allt som lever.

Stefan Sundström

”Hur ska vi fixa käket” och hur ska vi rädda oss från det fartblinda innanförskapet som vi har fostrats till och blivit till, ju längre in i staden vi kommer. I storstaden där vi tror oss veta vad naturen behöver fast vi inte är där ute riktigt nära och vet? Vi går i Stockholms och Malmös naturreservat och tror att skogen ser ut så ute i landets virkesåkrar. Han har en viktig poäng.

Jag tror att vi behöver ställa stora delar av skogen i Skandinavien i karantän och fridlysa den just nu och i några år tills vi vet igen hur vi skall leva av och genom den. Inte som naturreservat utan i karantän/i träda. Så akut är klimatläget. Så akut är verkligheten att ganska snart finns ingen vanlig livfull tillgänglig skog kvar i just Sverige. Sågverksägare t ex ropar högt om just detta att vårt virke/träden skeppas ut fortare och fortare ut ur vårt land och vår syn på stora båtar till andra sidan världen. Andra sidan av världen och av myntet vill att vi ökar sågens takt och att vi inte tänker efter innan och framför allt inte känner efter om skogen som skog sett är verkligt viktigt.

Skogen

Att ställa åkermark i träda har vi ekonomisk ordning för i EU. Ställa skogen i Europa i träda, den behöver samma sak. Skandinaviens norra skogsområde är det näst största i Europa (efter Ryssland) om jag är rätt informerad. Den är otroligt viktig som reningsverk bl a, det är farligt att göra den till en oljerigg för biobränsle. Det är att skjuta sig i tån. OM den ställs i karantän/träda DÅ kan vi tvingas rikta blicken till annat biobränsle t ex det som redan finns eller som kan odlas som gör att vi inte tar av den skog som vi samtidigt vill ha kvar och som både jordens klimat och vi svenskar vill ha kvar. Eller kan man tillfälligt fridlysa alla träd under en 5 -10 års period till vi vet vad/hur vi skall göra? Vi fridlyser ju blommor ibland för en tid tills de återhämtat sig. Skogen har ju också ett centralt värde för vår hälsa och för vårt välmående i landet. Allemansrätten och Allemansskyldigheten äger vi alla tillsammans och så även skyldigheten att värna den skog och de marker som vi unikt i vårt land får beträda fritt.

En ”virkesodling” är ingen skog och skulle egentligen inte få heta skog, den är inte tillräckligt mångfaldig för namnet. En skog bär på en otrolig mångfald. En makalöst bred och djup mångfald. Därav kan vi människor leva och andas, just bara när den får vara just sådan. Jag tror att ordet skog också behöver en skog-förklaring/definition, annars kan vi nog inte rädda den. Vad är egentligen en skog och när slutar en skog vara skog? Att sätta en trädsort endast och då i långa räta rader är inte att bygga eller förvalta en skog. Det är dumdristigt och framtidsfarligt. Sverige vill ha skog men förutsättningarna för att markägare även skall vårda det uppdraget finns inte just nu inom ramen, men det går att ändra på. Må så ske!

Stefans språk och mening

Allvarligt talat filosof och visa mannen Stefan; din resa är viktig och dina ord om livet lika så. Jag är glad att du höjer rösten över ekot!

Hans språk är inte vänster eller radikalt, hans språk handlar om livets centrala betydelse. Det radikala har kanske blivit till en nödvändighet något, vanligt och livsviktigt nu. Jag tror nämligen att vi behöver just radikalt behöver byta riktning och gå in i ett nytt tidevarv. Han är lika mycket centrum eller höger som vänster då han talar om framtiden. Han har en viktig näringspoäng. Han står med fötterna i en framtidsfåra och tar till orda. Näringsliv/Arbetstillfällen; de är viktiga för människor och därav att vi behöver ställa om och förstå att arbetstillfällena kommer att se annorlunda ut i en framtid. Försörjningen och självförsörjningen kommer också att se annorlunda ut i framtiden. Näringslivet i stort, det som högerpolitiken ofta tyckt varit viktigt, det kommer också i framtiden att se helt annorlunda ut än idag. Det är bland annat det som han talar om. Han rör sig i både en mittfåra och långt ut åt båda håll men han lämnar aldrig jorden och medmänskligheten. Nyckeln till vår överlevnad som mänsklighet.

Är allt eller inget politik?

Jag kan också uppfattas som väldig politisk men jag tillhör inget parti ger inte politiken min röst längre och tillhör ingen åskådning eller religion, men jag är och kommer alltid vara nyfiken, inlyssnande och intresserad av allt som vrider och vänder världen rätt. De/politiken är viktig att iaktta men inte följa, de företräder och synliggör vår mänsklighets nutid. De skapar riktlinjer och beslut som skapar förutsättningar till en del, men det är samtidig osant i den tiden vi lever i nu. Det är vanliga människor som skapar de stora impulserna i världen just nu, de ger också impulserna till politikens beslut. Det är vi vanliga människor som kommer att leda omställningen till en hållbar livsform på jorden.

I skogen vid älven i Jokkmokk/Tjåmåtis

Det är också näringslivet som trycker på för omställning och numera är det flera stora bolag som trycker på för miljöomställning även om det inte syns här ute att det är så. De vill att regeringen skall våga ta fler beslut om en omläggning och omsorg om klimatet och näringslivets framtid genom det.

Jag följer inge tråd eller åskådning. Jag rotar mig i jorden och i luften och stödjer/sprider de olika budbärare av den visdom som jag själv upplever att vi behöver lyssna till just nu. De bär alla folkens färger. Dessa försöker jag synliggöra i mitt flöde. Känd som okänd och tillhörighet bekommer mig inte utan det är budskapets betydelse i förhållande till det världen behöver just nu för att komma till en hållbar ”tipping point”. Nu när vi faktiskt står vid en bergvägg och behöver se oss om var vägen framåt på riktigt tog vägen och tänka till om vilka steg vi nu skall ta nu, omriktare oss. Den politiska vinden tycks snurra rejält och framtidsvisionerna når inte fram till en tillräckligt bred massa för att politiken skall bli jordad och balansera vilsenheten i världen. Vi människor behöver därav tillsammans skapa och hålla lod och nod.

Mat, näring och medmänsklighet är det som är viktigaste att klara nu. Skogen och hur vi förhåller oss till den, är en nyckel till det. Skogen är en central skruv i vår ”livsmanick” den göder och ger oss det vi behöver för att luft, vatten och jord skall kunna ge oss en god näring och allt liv ett hem.

Skogen – Den är vår lunga, vår artär och vårt hjärta!

Låt stå!

Madeleine Söderström

Fågelboet/Fredens bo i eken i Toscana – vidvinkel och perspektiv

PS. Se gärna också Stefan Sundströms som är vävstolen i dokumentärerna om Evert Taubes liv på SVT play. En brobyggares Stefans tonart syns även där. En dokumentärserie i tre delar om Evert Taubes liv, musik och kändisskap av Jane Magnusson. Där Stefan Sundström leder den musikaliska väven tillsammans med Martin Hederos och Dan Berglund. Men nytolkningar av Evert Taubes visor framförs av Miriam Bryant, Frida Hyvönen, Ola Salo, Malena Ernman, Lill Lindfors, Thorsten Flinck, Päyam Tabatabayi och många fler. Så fin serie om Sverige, en gammal skald och en svunnen? gubbig tid men också ett musikaliskt skört geni; Evert Taube https://www.svtplay.se/evert-evert-evert DS.

#liv #skog #skogskarantän #stefansundström

#madeleinesöderström


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s