DET ORÖRDA RIKA

Norrbotten – Gallok – Sverige

Brev inskickat till Näringslivsministern torsdag 17 februari 2022


Kära minister Karl – Petter Thorwaldsson!

Jag blir djupt bekymrad när jag ser och hör den dialog som förs om en mark i vårt land Sverige. En dialog om ett beslut som handlar om så mycket mer än en gruva, samernas viktiga behov eller om olika vägar till hållbara framgångar. Vi står i en viktig brytpunkt just nu och vi står på ett golv av glas. Därav viktigt att djupt betänka vilken väg som regeringen väljer. Jag ser hur smal dialogen om ja/nej till en gruva i Gallok är, farligt smal när detta beslut om en plats kommer att få följder som blir till gas på elden och misstron i flera konflikter som gror ute i landet, som gror i norr och även lokalt i bygden kring Gallok.

För att nå fram så behöver jag skriva till dig från den FRAMTID som vi redan ser fragment av men som kanske alla inte ser vidden av ännu. Det är inte alltid lätt att se vart man är på väg när man står vid en fyrvägskorsning och bara två av vägarna är markerade med skylt – de gamla vägarna.

Madeleine Söderström – Mörkö

Här kommer ett brev från mig och från FRAMTIDEN till Dig.


Hej Karl Petter!

Att du med öppna ögon våren 2022 förordade ett ja till en gruva i Gallok området, det fick förödande konsekvenser på många plan och för relationen mellan Sveriges södra delar och Norrbotten, relationen till Europa och EU, till FN och till Socialdemokratin. Det fick tyvärr också en del tragiska konsekvenser efter att beslutet togs. Det påvisades snabbt i den innovativa tid ni levde i, att det var både ett kortsiktigt och omodernt beslut. Då förstod du kanske inte att tiden krävde andra långt mer vidsynta industriella och naturliga vägar. Att också klimatet krävde nyare tankar än så för att klara målen och att Jokkmokk var och är en viktig och speciell kärnpunkt för Sverige och för Norrbotten, en viktig diamant som inte bör slipas med gamla verktyg/tankesätt. Viktig bland annat för dess internationella attraktion och för att besöksnäringen då och än mer i framtiden kom att bli en av de stora och viktiga näringsvägarna i Norrbotten. Efter pandemin reste många från Europa, Asien och USA upp till delar av den orörda mark som fanns kvar i norra Sverige. De orörda naturtillgångar som Kanada och Norden var och är kända för och som Europa börjar få slut på; möjlighet till friska äventyr och ’outdoor´ aktiviteter i stor skog och på vida vidder.

Otdoor Dine: Röding vid Gallok sjön – Jokkmokk, Sverige

Kanske ni där och då inte fullt ut hade koll på att framtiden avundades Nordens unika orörda natur som skulle bli en vid och viktig näring för Sveriges utveckling, som på flera plan ’betalade’ sig väl. Där fanns också Norrbottens och samernas anrika rennäring som var en viktig kärna för både det samiska folket men också så viktig på flera sätt för en hållbar utvecklingen i landets norra delar. Den är också en central del i den kraftigt ökande besöksnäringen. En besöksnäring där även både industri- och motorfolket fick sin födkrok. Under pandemin ritades näringslivskartan om och efter pandemin tog besöksnäringen fart och många mindre näringsorganisationer i Norrbotten kollaborerade för att ta emot en stor tillströmning av naturgäster i lagom mängd till de norra regionerna av Sverige.

Gallok – Jokkmokk

Du visste kanske inte heller då att recycling på metaller tog fart och att förbrukningen förändrades snabbt efter pandemin och av de klimatbeslut som EU tog i bakvattnet på detta. Ni kanske inte heller hade läst på ordentligt och sett att batterierna började laddas på annat sätt på mer hållbara vägar, eller så surrade det redan om det i korridorerna då vintern 2022? Ert ja till en gruva i Jokkmokk området och dess vattendrag, det fick också negativa konsekvenser för relationen till lag, ordning, myndigheter och makthavare.

Det fick också förödande konsekvenser för relationen till vårt urfolk – Samerna – och för den rennäring som du som näringsminister borde ha stöttat där och då om du då hade haft en framtidskikare med en tillsats av helhetssikte i din hand. Burit ansvaret högt som minister och som äldre klok, kunnig och erfaren man och far. Tänk om du då hade lyft upp blicken en aning då när vi kunde ana beslutets konsekvenser, många larmade ju om dem. De kanske skrek för högt, för svagt eller smalt för att nå dig?

Gallok är en mark som bär flera viktiga värden i sig och även symboliska värden för ganska stora delar av Norrbotten som jag som icke same tror är illavarslande att beröra. Värden som tyvärr efter det att du tagit ditt beslut, också blev till en symbol för regeringens dövhet gentemot etiska, historiska och mänskliga värden. I en turbulent tid i världen så var detta beslut inget bra just här och just nu.

Vi tar oss nu tillbaka till den NUTID som du står i

Jag tilltalar nu din klokskap i tiden du står i och uppmanar dig/er att neka Beowulf Mining sitt tillstånd att bryta sönder marken, jorden, värdefulla relationer och värden. Uppmanar er att byta era korta smala tankars vilja och istället se in i en bred långt tänkande beslutsam tanke. Jag tror och vet att du och ni förmår det. Jag har lyssnat till dig, ty jag lyssnar till många och olika, och jag hör att du kan näringslivet bättre än så här. Ni kanske också behöver lysa igenom denna fråga i flera departement (den är inte bara en näringsliv fråga) och på en bred remissrunda bortom er borg.

Cirkulärekonomi – Strategi för omställning i Sverige
Foto: regeringen.se

Jag tilltalar samtidigt också i detta brev er förmåga att brett ge stöd för en snabb cirkulärekonomisk utveckling inom näringslivet i Sverige. Den borde du gå i bräschen för som gruvälskare. Det är nämligen en guldgruva all den metall som redan är upptagen. Den är nödvändig om ni skall kunna följa den snabba förändringstakt som näringslivet behöver för att flytta över jobben in i en hållbar riktning och göra det i samklang med vad klimatet kräver. Industrin och cirkulära-ekonomin behöver också en End Ecocide lag på plats för att stödja näringslivet transformering till hållbar produktion. Den lagen stödjer övergången till hållbara val och den stödjer ekonomin, jobben och miljön

samtidigt och gör övergången möjligare och snabbare både lokalt/globalt. Framtiden har den lagen, nutiden har den ej ännu tyvärr. Du hade behövt den lagen, den hade vidgat din bild och hjälpt och givit dig stöd i besluten.

Att se den gamla gruvtanken som den enda vägen fram är förlegat. Jag hoppas och tror att ni tänker till nu innan ni tar ett beslut som har en långt större vidd i sitt dokument än en krater-grop mitt i en historisk jord.

Allt gott till er omsorg om hela Sverige och framtidens liv och väl.

Vänliga hälsningar

Madeleine Söderström

Grandmother Sweden

”The Council of European Grandmoth

#karlpetterthorwaldsson #magdalenaandersson #annikastranhäll #lenahallengren

#liv #näringsliv #gallok #norrbotten #jokkmokk #sverige

Elden i Gallok

2 reaktioner på ”DET ORÖRDA RIKA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s