En stor man har lämnat jordelivet

Kan vara en svartvit bild av 1 person och utomhus
Thích Nhất Hạnh

RIP – Thích Nhất Hạnh en munk, lärare, författare och fredsaktivist. En pionär som bland annat formade och förde över Mindfulness och genom det några av buddismens fred/frid-nycklar till västvärlden. Han har bland annat viktigt också myntat begreppet ”socialt engagerad buddhism”- det räcker inte att bara meditera och göra mindfulness utan vi behöver samtidigt också agera för det medmänskliga och samhälkets utveckling:

”Det äkta miraklet är inte att gå på vatten eller i luften, utan att vandra på jorden”.

Thích Nhất Hạnh

Det är den konsten jag tror vi människor har svårast med. Det enkla vanliga att gå med jorden och med hennes och varandras förutsättningar samt att tycka att det vanliga enkla jordelivet i samklang med varandra är fint nog.

Mötet med stillheten, mötet med människan och engagemang i hens livsvilkor är centralt i hans lära. Meditation, närvaro, acceptansträning & aktivt engagemang/handling bör följa varandra genom livet. De ger näring och korsbefruktar varandra, menade han. Det låter ju klokt då vårt gemensamma liv på jorden vilar på människans förmåga att skapa och bibehålla liv tillsammans. I hans bildningväg är ”att vilja väl som grundintention i ett möte” en självklarhet. När man vill väl behöver man både kunna säga ja och säga stopp. Framför allt så behöver man ha tillgång till sina egna behov och vad det sammanhang man är i behöver. Där kommer inlyssandet in igen.

”Livet är endast tillgängligt i det innevarande ögonblicket”.

Thích Nhất Hạnh

I lugnet i mötet bortom kampen bor tilliten och där ur den ’spoten’ kan vi skapa mirakel, det vet vi alla. Framför allt du som t ex jobbat i ett socialt arbete, inom teater/film /musik, service, omsorg eller i en ledande befattning har erfarenhet av magin i mötet mellan människor när flödet är där.1967 nominerades han av Martin Luther King till Nobels fredspris. Han valde fred, tillit och han vandrade det i varje steg och gjorde också freden synlig för vår blick genom bl a sina träffsäkra ord. Han sade också ”Vi är redan framme”. För livet är fullkomligt så som det är i varje stund om vi väljer att se skönheten eller betydelsen i det som sker. Det stämmer också på många sätt om du ser det med din ’fokuserande vidvinkelblick’ så är det ju så det är. Om än någon sekund saknas till att ridån faller och rollspelen upphör.

Kan vara en närbild av 1 person och utomhus
Thích Nhất Hạnh

Det är oroligt i världen i denna stund. Därav behöver vi vara många som bär lugnet och ger tilliten näring så att vi genom det kan bistå förmågan att göra rätt saker i ett skarpt läge. Thích Nhất Hạnh´s ord om att ankra lugnet i sig själv och genom det tilltala lugnet i andra både i svag motvind och i full storm:

When the crowded Vietnamese refugee boats met with storms or pirates, if everyone panicked all would be lost. But if even one person on the boat stayed calm and centered it was enough. It shows a way for everyone to survive.

Thích Nhất Hạnh

Just i natt förlorade jorden denna visa man. En förlust av en rik vis man som lämnar en rik gåva efter sig till oss. Just i natt lämnade han över till oss att bestämt vandra den vänliga visa viljans väg. Den vägen kan vi nu vara många som går & vi är det a la redan i ökande skara och du är en av dem, i den stund du vill.

TNH – Vila i fridfull frid🙏


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s