Utställning; 13 länder 13 kvinnor 13 kvalitéer

Del 3

Rapport/Reflektion: Från kongressen och utställningen i Tyskland

Utställning ”Walfahrt”

Tavlor över den feminina kraftens kvalitéer i perspektivet av 13 kvinnor från 13 olika europeiska länder

I Kongressen i Tyskland möttes vi Symbolkonstnären Eike Eschholz kraftfulla utställning. Eike som för två år sedan fick en stark vision som hon just fullföljt i projektet Walfarth. En vision om att vara pilgrim och resa till 13 länder för att möta, intervjua och fota 13 kvinnor och söka efter de olika ländernas kvinnokraft och genuina kvalitéer. Efter varje möte reste hon hem lyssnade på musik från landet och målade intensivt i 3 veckor. Till slut blev det en utställning med 70 tavlor som genom symbolmålningarnas detaljrikedom och symbolik påvisar länderna kvinnokultur, kvinnans kraft och kvalitet samt det olika-lika.

I en brobyggande utställning vävs länderna samman och påvisar de olika kvalitéer som tillsammans behövs för att skapa ett gott hållbart liv och en fred i Europa. Utställning i Eckanförde pågick sept-okt 2022 och ansamlade människor, konst, föredrag, aktiviteter på temat ”fred genom möten” – Frieden durch begegnung.

Lägg till din handling till jordens konstverk

Konstnären Eike Eschholz som skapat konstverken, utställningen och kongressen på Galleri Carlshöhe, här i sin ateljé. Hon pekar ut en vision och hon tar både sig och oss alla dit.

Genom din handling

Vad kan ske om vi skapar och bidrar med vår del för förändring ur en för oss själva viktig, kännbar och kraftfull impuls?

En kvinna i Tyskland (Eike Eischholz/Carlshöhe Gallery/Eckanförde) bestämde sig för att genomföra sin impuls fullt ut för fred med jorden och bjöd in 13 länders kvinnor och deras ”färgskala” in i sin ide’. Det blev till en utställning och en kongress 20-24 oktober 2021.

Nu har jag varit där och vi har mötts i gamla krigets Tyskland och manifesterat/beslutat freden mellan folk, mellan åldrar, mellan länder. Fred för barnen och för de ungas skull och fred med jorden för livet och klimatets skull.

TACKSAMHET – Jag är djupt tacksam och ödmjuk inför det som skapats i denna fyrklöver av dagar och aktiviteter. Möten mellan olikheter i sin l”iksamhet”. Men mest tacksam är jag till symbolkonstnären Eike Eschholz, till hela Carlshöhe konstplats och alla gäster som gästade från hela distriktet, från Hamburg upp till danska gränsen, från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Spanien, Irland, Grekland och Schweiz.

TACKSAM – för goda vänner Siri Lundström och Maria Bergbäck delar av Edda Sverige cirkeln som kom ner från Sverige och vi kunde dela upplevelse och reflektion med varandra.

TACKSAMHET – och så är jag oändligt tacksam för mina Europasystrar i Elder-nätverket ”The Council of European Grandmothers” http://www.councileugrandmothers.eu/about-us.html som med värme, beslutsamhet, trygg omsorg och visdom stod bakom och balanserade miljön genom sitt aktiva stöd och lugna djupa närvaro.

Dagarna förändrade många och vi är alla ett stort tack skyldig Eike som följde sin impuls och tog oss med in i sin bild.

TAVLOR FRÅN UTSTÄLLNINGEN

Frieden durch begegnung – Fred genom mötet.

Projekt ”Walfarht”

13 kvinnor 13 länder 13 kvalitéer

Feminin kraft – Vad är det och vad har jag med det att göra? Jag ställde mig denna fråga och åkte på en resa för att besöka de 13 kvinnorna i Council of the European Grandmothers. Upplevelsen av dessa extraordinära pilgrimsfärder blev för mig en väg för initiering till den feminina kraften”.

Eike Eischholz, symbolkonstnär. Eckanförde Tyskland.
13 länder förenas för fred: Det 13e landet – Sapmi. Samernas land i norra Skandinavien. Tavla gestaltad genom möte med Samiska Grandmother Beate Heide, (Norge) från utställningen ”frieden durch begegnung” i Eckernförde, Tyskland sept – okt 2021. Symboliken i tavlans bilder/symboler som framkom genom
mötet med Samiska Grandmother Beate Heide.
Konstnärens egen text om målningen/Sapmi/Kvinnokvalitén:
” Förhöjda varelser dyker upp i dimman i bakgrunden, ännu inte igenkännliga för oss människor. Är det förfäder? Havets djur? Varelser från andra världar? I förgrunden syns havens moder, som tar hand om sälungen, som representerar alla varelser i hennes rike. Mors och barns välbefinnande är särskilt viktigt för henne. Sier är den som älskar, vårdar och skyddar. Sälarna kallar från det omedvetna, djupet (havet). De kommer från vattnet, från vår födelse, och påminner oss människor om vårt ursprung. Relationen mellan människor och havets varelser behöver helas, därav dyker Havets Moder upp igen. Människan blir helad i sin koppling till sig själv, till den hon verkligen är”.

Beate Heide: Beate har återupptäckt sina rötter som same och arbetar nu genom urbefolkningens historia. Det betyder också att du öppnar dina ögon och ditt hjärta för den orättvisa som har drabbat detta folk, Samerna. Det är inte lätt, men det finns inget annat sätt än detta. Utan att avslöja sanningen finns det inget helande. De som har lidit och undkommit lidande vet att fred bara kommer att få en plats i deras egna hjärtan när sanningen accepteras och kan förlåtas. Beate är bäraren av kvaliteten: Förlåtelse – Försoning

Symbol Konstnären Eike Eischholz
Medusa Tavla
Germany Grandmother Helga Langer.
Jordens balans
Kongress „Walfahrt“ – Natur & Kultur Carlshöhe e.V.
Valen är symbol för de 13 länderna i projektet Walfarth

Ett axplock av konstverk över 13 länders kvinnokraft och kvaliteer i Carlhöhe, Eckanförde Tyskland 21-25 oktober 2021. Målade av symbolkonstnären Eike Eischholz. Utställningen gestaltas också i keramik.

Nutiden vibrerar

Mycket märkligt blir synligt nu i världen. De små fel vi gjort sedan en tid tillbaka, blir nu synliga i sin förstorade form. En oljedroppe på fel ställe tillräckligt många gånger leder till slut till att något blir förstört. Lite är mycket till slut. I stället för att klaga på den värld vi har omkring oss, så behöver vi nu noggrant börja göra ngt bra med den. Vi lever i en spegel och den kan bara putsas av oss själva.

Spegel för liv – 1/4 av tavlorna om Greklands kvalitéer genom Grandmother Sofia Foteina

”Förstärka det vi vill ska växa” är ingen nyhet, men nytt om det ej görs. Allt annat är vår litenhets klagan och livsförgörare. Att ge både dig själv och världen utanför dig god omsorg, det belönar både dig och oss alla. Jorden är på det sättet ett slutet system där allt hänger samman och beror på och är beroende av varandra. Ett slutet system som människorna kan välja att göra det bästa med. Djur och natur gör redan sin bästa del. Snart kanske vi vuxna människor också är där i samma omsorgsfulla klass och får genom det möjligheten att gå kvar i livets skola där moder jord är vår rättvisa rektor.

Tavla; Vision. Grekland; Sofia Foteina Chatzikokoli

Det är lönsamt på alla plan att göra och bidra med sin del till världens myllrande myrstack, bidra till balansen. Blir det mer obalans så behöver du och jag än mer vidhålla vår balans och vår tillit. Att ge upp och tänka att det inte är någon idé är att lägga sin tunga i den vågskål man inte vill skall vecka. Det valet finns inte. Låter det för enkelt och präktigt så är det för att det är så enkelt och präktigt. Präktiga saker gör livet praktfullt.

Du blir riktig nöjd med dig själv genom att fortsätta göra det som är bra för många och det rengör ditt samvete likt en inre skuldsanering. Ingen av oss är perfekt ej heller jag eller du, jag har också mina skulder och brister att ta hand om. Det är inte perfekthet som det handlar om utan äkthet. Livet är en dans både på både taggar och rosenblad. Som människa så har man sitt att utveckla och stå för. Men när människan väljer (jag, du och vi) och använder sin kraft till rätt saker (genom bestämt, vänliga handlingar gentemot det som lever omkring oss) så kan vi vända den nedåtgående spiralen. Präktig prakt behövs verkligen i den tid vi lever i.

Detta inkluderar omsorgen om oss själva och också varje främling vi möter och varje centimeter av den miljö vi lever i. Vi behöver inte vara perfekt för att göra detta, vi kan vara präktiga och vanliga mänskliga samtidigt. Vi behöver dock öka vår förmåga till acceptans så att vi både kan acceptera den fantastiska och den operfekta människan som vi är och den operfekte vi möter. Acceptans är en viktig ingrediens i det relationella och möjliggörs genom att öppna empatikontot och sedan sätta igång en noggrann beteendeträning.

SVERIGE

Tavlorna – den feminina kraften och dess naturliga kvalitéer

Jag hade förmånen att vara en av dessa 13 gestaltade kvinnor och genom att bli tillfrågad och säga Ja! (efter att först sagt nej..) till förfrågan om att vara en av de tretton och bli gestaltad. Genom ett Ja! så står jag några år senare och får se den stora färgstarka utställningen över alla 13 länders kvinnokraft och dess grundegenskaper som för livet framåt på jorden. Sverige-tavlorna förmedlar vikten av att bejaka en naturlig kraft – Vårens kraft – i oss. Att säga Ja! till det som stödjer allt liv på jorden behöver också inkludera vårt eget. Låta vårens otroliga kraft få tränga igenom med sin visdom, den visdom som placerar frön på rätt plats i solen innehållande precis allt ett frö behöver för det som skall bli till. Den kraft som till och med kan försätta berg. Vi får ta emot boken om projektet Wahlfarth och om utställningen och dess alla tavlor och texter.

Sverige är representerat i vatten ceremonin samt en ceremoni för barnens rättigheter.

Jag får också möjligheten (med hjälp av ”vattnets riddare” Siri Lundström) och äran att föra fram Sveriges vatten in i vatten- och fredsceremonin. Samt i den tredje dagen bära fram stenen (från Brantevik i södra Sverige som Maria Bergbäck valt ut och tagit med sig) in till grundfundamentet till parken för Barnens Rättigheter som nu skall byggas vid Carlshöhe strax ovanför Kiel på den tyska ostkusten.

När ett nej blir till ett ja så startar ringarna att vibrera sig ut från mittpunkt ut till periferin, så som ringar på vattnet gör. Allt börjar med en handling, en droppe – ett ja! Jag tvingar mig själv genom motståndet att bli synlig och förevigad. Kanske är det vårens kraft i mig som hjälper till när trösklar ibland uppenbarar sig. Kanske är det så även i dig? Vårens kraft blir ibland till en trähyvel som hyvlar trösklar när jag tar mig igenom det som försöker bromsa mig när bromsen är felinställd.

Tavla över min livsplats Mörkö, den svenska naturen och dess omgivningar – ur symbolkonstnären Eike Eschholz öga och pensel. Underlaget för tavlans symboler är hämtad ur utflykter, samtal och möten med Mörkös natur och Mörköbygdens omgivande skogar och samhällen under 5 dagar. Hämtat ur konstnärens djupt betraktande seende öga. Här följer en text om symbolerna som gestaltas i tavlan: Eike Eischholz: ”Katten är självständig och självsäker. Hon är en själsguide och uppfattar andar från den andra världen. Och det finns gott om dem på Mörkö, där Madeleine hör hemma. Stjärntroll, tomtar, små mosskvinnor och andra naturvarelser visar sig. Gula fjärilar, som ljusets budbärare, flyger över bilden och belyser det som hittills varit dolt för de flesta. Nyponen, som en växt av gudinnan, anses vara en symbol för själens eviga existens och självständighet. Den överlever vintern och välkomnar det nyväckta i knallrött. Ugglan symboliserar visdom och påminner oss om att lyssna på vår inre röst, vår intuition
och att lita på gudomlig vägledning.”

De handlingar vi behöver stödja nu som behöver balanseras är både att säga ja till det som skall gro och därmed nej tack till det vi inte vill stödja, ett nej på rätt plats är ett ”ja” till det hållbarheten behöver. Säga, vara och göra det som genererar mer stöd för liv på jorden och livet i var dag, det som känns väl i mage och i hjärtat. Låter det också präktigt så ställ dig upp och skaka på dig riktigt rejält så att polletten snabbt trillar ner. Det är enkla mänskliga genuina präktiga handlingar som vi behöver nu i år 2021. Det är som du vet; du och jag som tillsammans målar – skapar – den miljö som vi bor i. Jorden är på så sätt en klockren välformulerad kemisk formel eller matematisk ekvation – som sagt ett slutet system. Allt du förändrar i en ekvation påverkar både del, helhet/summan/resultatet. Så är både livet och jordens balans uppbyggd. Rättvist, vist och lärsamt.


Ja!
Säg ja till vårens kraft! Den som bär allt (nytt) livs tillblivelse och överlevnad.
Ta språnget och bidra med din färg till tavlan – Jorden.

Här nedan följer ett utdrag ur konstnären Eike Eischolz text om tavlan och dess symboler.
En symbolbild/text om den svenska kvinnliga kraftkällan som vi alla är och bär med oss:
—————————–
Framför den gröna jordens (natur/(kärlek) cirkel hoppar det gudomliga barnet i vattenpölen
och sätter vårens kraft i rörelse. Kraften i livets upp- och nedgångar (spiralen). 
Hoppet i vattenpölen sätter igång livets rörelse som sprider sig till nya vattendrag.
Mellan björkträden, som förkunnar hopp, lycka och en ny början, gömmer sig kraftdjuren: 
Björnen – helande, styrka och skydd
Örnen – gudarnas budbärare, objektivitet, klarhet och frihet
Kaninmånedjur –  intuition, fertilitet och överflöd. 
De finns alla där när de kallas. 
Älgen är skogens herre, han är stark och går sin väg. 
Hans budskap är: Vad du än behöver för att leva ditt liv så bär du det inom dig. 
Berberisen som kraftverk, hjälper till att se god vilja och positiva intentioner
och därmed skapa en förtroendefull grund.
Säg Ja till det bra du ser och det du vill skall ske.”


Ja!

Se hur glada alla djuren blir i bilden (här ovan) när människan använder sin unika kloka goda kvinnokraft och hoppar och gör sin del för utvecklingen på jorden för eget och gemensamt liv. Sätter sin kraft i rullning. Säger Ja! till att göra den del hen vill bidra med. Jordens utveckling är verkligen ett pussel av allas bitar och bidrag. Låt din bästa bit bli en del av pusslet/tavlan. Tycker du att andra lägger till fel pusselbitar till pusslet, så är det ännu viktigare att du är noggrann med dina. Det lönar sig alltid i det långa loppet. Fler felbitar till pusslet gynnar intet utan ökar en inre skuld som du sedan måste springa ifrån dag som natt. Tanken om att det inte är någon idé är det ingen idé att ha. I den tid vi står i nu så ÄR det människan och hennes vänner som kommer att ändra på allt, allt!

Att tillåta ”vårens kraft” och dess flöde som skapar förändring

Hennes iakttagelse som skapar bilden kan jag ana kommer ur att jag 1. hoppar i en vattenpöl varje vår på en grusväg någonstans i Sverige för att 2. att jag sätter livsandarnas kraft/vårens kraft i rullning på olika sätt efter vinterns återhämtande livsstil och också 3. för att ta tag i min egen vilja och föra fram den efter vinterns stillsamma dvala.

Det är också när det gäller ”vårpölhopp” riktigt roligt och skönt att göra det; skrattsamt och kittlande och ja, man blir blöt! Vårens kraft känns och fikat inomhus efter är underbar efter att man klätt om till torra kläder. Min ena son har ärvt glädjen i detta men han tog det ett steg längre som barn, då han om våren hoppade bomben i dikena ute på landet. Iklädd galonbyxor, jacka, gummisnoddar kring ärmarna och bena och ett stort leende på läpparna tog han sats och hoppade och kände på sin och livets kraftfullhet. Jag nöjer mig för min del med vårhoppet i en vattenpuss, det känns och kitlar också. Det blir lagom stora ringar på vattnet av det med och du, det första hoppet om våren skall förstås ske på en grusväg.

Vårsprånget när snön har smält tror jag ligger i våra sverigegener; som vi längtar efter att vinterns kyla skall ge vika för solens värmande strålar som gör vatten av isen igen. Även när vi är lite smått vissna så finns ”vårens kraft” där någonstans i oss. En kraft som kan få snödroppen att spränga fram och blomma i snön och som kan få frön att gro genom en spricka i asfalten, om bara en gnutta näring/jord och en gnutta ljus finns. Fråga maskrosen och hennes barn.

”Ja, till vårens kraft” – 4. Bilden av hoppet i vattenpusten är också liknelsen för när vi människor gör vår del och sätter vågor i rullning för att göra världen lite snyggare, snällare och roligare: hoppet i liknelsen att sätta sin kraft i rörelse – bidra, göra. Att hoppa är att ta steg och göra sin del – make a jump – och låta det som stänker och sprider sig få göra sitt utan ”dutt och kontroll”. Se hur synligt det är också i bilden att skuttet spräcker gamla gränser som gör att det rinner över till nya vatten, blir till nytt. Där kanske ännu någon hoppar i det vattnet som blir till nya generösa ringar. Viktigt då att hoppa i det du anar är ”bra pöl” sätta rätt saker i rullning så att jorden blir en bättre plats för folk att vara och ha kul på. Man kan aldrig vara helt säker men det räcker med att vara nog så säker, sedan är det dags att hoppa. Stillastående vatten vet bli blir sjukt.

Rosens sätt – är en rosett

Synligt i sverigebilden är också hals/kragrosettens symbolik som samtidigt värnar både människans och jordens gränser som konstnären Eike valde att ta med i bilden och sätta kring min hals. Den är bland annat symbol för Svenska Akademins ordförande Sara Danius – #saradanius – stolta handling för att värna människans (och därmed jordens etiska), moraliska och fysiska gränser. Den där rosetten som vi många kvinnor (och flera män) bar i en specifik vecka för att stödja hennes arbete med att städa Svenska Akademin och genom det städa kulturen i samhället och värna kvinnan/människans kropp, liv och gräns. Den är också för mig en av symbolerna för Metoo´s viktiga rörelse som hjälper kvinnans möjlighet att freda sig fullt ut och hjälper männen ur den gamla gubbkofta som de fått ärva och nu behöver behöver stöd att få ta av sig. Metoo stödjer både männens, kvinnorna och de ungas väg ut ur en gammal icke stödjande livskultur.

Det nya växer redan och gror så vackert där ute. Helgen för ”fred genom möten” mellan det olika och lika i 13 länders kvinnokraft, visade verkligen på att nästan vad som helst är möjligt och det som inte är möjligt, skall nog ej ske. Förändringens tid blir synlig och människor går samman och stödjer varandra genom pandemin och genom klimatkrig. När vi stödjer varandra över gränser och förstår att både det olika och det lika är rikedomen som för världen framåt, så uppstår till slut fred.
Walfarth background GB: http://www.eike-eschholz.de/app/download/25254903/walfahrt_konzept_gb.pdf
Walfarth 11 Sweden, Film D: https://youtu.be/pVly16ckek8

Walfarth 13 Sweden, Broschyr: http://www.eike-eschholz.de/app/download/31307397/walfahrt_XI_heft.pdf

De 13 ländernas kvalitéer:

Tyskland: Tillit

Italien: Kärlek

Island: Förbinda- Förena

Litauen: Frihet

Österrike: Glädje

Norge: Lyssna – Höra

Schweiz: Enighet

Grekland: Näring

Irland: Nyfödelse

Spanien: Rytm

Sverige: Vårens Kraft

Danmark: Värdighet

Sapmi: Förlåtelse

Musiktext ur kongressens scenframträdande

Nästa Rådsmöte för ”Council of European Grandmothers” sker i Sverige 17-20 juni 2022. Topic: LIV

DÅ KOMMER DELAR AV UTSTÄLLNINGEN MED TILL SVERIGE till Ytterjärna Kulturhus

Flow Sweden 🌱 Flow Europe 🌱 Flow the World

Tidningsartiklar från kongressen och utställningen i Eckanförde:

Tidningsartikel 1: https://www.shz.de/lokales/eckernfoerder-zeitung/Eckernfoerde-Kongress-Walfahrt-auf-Carlshoehe-und-am-Strand-id34104552.html 

Tidningsartikel 2: https://docs.google.com/document/d/1q_VaJSacP91nlVAzroBjOsLEspIKqCAqiaYoV6zBvTI/edit

Tidningsartikel 3: https://docs.google.com/document/d/1lMIDL5fem57pBM3cLgKpb2_M2KVbIOCfYl9PmBXJqEs/edit?usp=sharing

Filmstream (lång 3, 15h) från öppnadet av kongressen: https://www.youtube.com/watch?v=qvL6T5366NM&t=11101s

Projekt Wahlfarth: http://www.eike-eschholz.de/walfahrt/

#för #liv #Wahlfarth #konst #tavlor #utställning #carlshöhe #councilofeuroepeangrandmothers #europeangrandmothers


En reaktion på ”Utställning; 13 länder 13 kvinnor 13 kvalitéer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s