Där världarna möts – där bor freden

På väg igen. Nu reser jag söder ut en liten bit och tar med mig all balanserande omsorgfull bestämd kvinnokraft som finns i och runt mig, allt der goa som kvinnorna i mitt land besitter, och reser ner till Tyskland och in i en kongress för ”fred med jord och mänsklighet”. En sammankomsten där 13 länders kvinnokulturer möts i Eckanförde i en stor utställning och worksho där kvinnors kvaliteer och livsvärden fångats upp och gestaltats. Livsvärden som är rotade längst ner i vår egen naturlighet och mylla i vårt land i vår del av Europa och som på plats i Tyskland skall blir synliga genom konsten i en utställning och genom världars och människors möten.

De 70 tavlorna har målats fram av den Tyske symbolkonstnären Eike Eishholz som genom flera dagars besök i varje land i 4 dagslånga samtal och intervjuer/land med var och en av oss 13 kvinnor från 13 länder.

PROCESSEN: 4 dagars möten med en kvinna i taget på hennes hemmaplan och så efter det en målarperiod på ca 3 veckor tillsammans med musik från landets rötter medan hon med sin pensel gestaltar färg, former och symboler från landets djupt rotade kulturtrådar.

Här är en av de 4 svenska tavlorna (här som vykort) när jag bjuder fram vårens genomträngande hela kraft varje vår genom ett hopp i en vattempöl på min grusväg på Mörkö, målad av Eike Eishholz. Hon målar mig i min osynlig ’rättvise kravatt’, min bestämdhet och min lekfullhet. du vet den där som vi alla har. Hon målar in mig i min ”miljö” där naturens alla naturliga krafter alltid suportar oss, liten som stor.

Vårens kraft – The power of spring – Ja! till liv
UTSTÄLLNING & KONGRESS

– Fas två i projekt Wahlfart

Genuina kvalitéer från kvinnans källa ifrån varje land ( 13 länder) kommer samman och skall strålar samman både genom de 70 konstverken och genom personlig representation på plats (för dem som kan resa utifrån gällande restriktioner). Konsten och kvinnorna kommer samman och bildar genom det en bro FÖR freden och tilliten att landa i balans och sedan i stabilitet. En balanserande bro för det som just nu i vår tid behöver stöd ute i världen. Rom byggdes inte på en dag men oj vad freden gror nu vid sidan av alla oro som spär på spänningarna mellan länder och folk. Allt sker samtidigt. Det hållbara har fått ansikte och kropp, så även det ohållbara.

BAKGRUND

Projekt & Kongressen ”Walfahrt”

”Elder women” har gått samman i ett nätverk för att stödja lokalt, sina länders och det gemensamma Europas resiliens utveckling. De lyfter, bär fram och de försöker var dag att leva och levandegöra sitt lands, sin kultur och sina personliga genuina egenskaper – dess kärnvärden. Många värden är de samma över såväl världen som Europa såsom; tolerans, rättvisa, fred, jämlikhet, frihet och mänsklig värdighet, omsorg. Dessa är djupt förankrade i dem och lever och transporteras genom dem, det är utställningens mission att identifiera, förstora och synliggöra dem. Som en del av mången människas naturliga visdom som kan bana väg för ett nytt Europa.

Detta att ”förstora och förstärka dessa världen” sker genom projktet, kongressen och genom blandad spridning och marknadsföring under projektprocessen (2 år) och i slutet genom presentation av resultaten i form av en utställning av alla 70 konstverk och genom en bok som synliggör 13 kvinnors livsvärldar. Kvinnorna kommer ur det nätverk jag tillhör: ”The European Grandmothers Council”. Det sociala konstprojektet ”Walfahrt” har som mission att skapa positiva modeller och orientering för unga och gamla människor i Europa.

Wahlfarth – ”Pilgrimsfärd – fred genom möten mellan europeiska kulturer. 

Projektet är en utkomst ur projektet ”social konst” som konstnären Eike Eischholz tidigare genomfört.

Om projektet av konstnären själv;

”Projektet ”Walfahrt” är ett socialt konstprojekt som ger impulser till höga etiska värden i samhället. Jag fokuserar på det kulturella Europa med sina inhemska etniska grupper och skapar ett forum för en enhetlig europeisk anda. Jag undersöker och finner detta på mina resor till 13 företrädare för ”European Grandmothers Council”. 

EIKE EISHHOLZ hemsida: http://www.eike-eschholz.de/

Rådsmöte på Island 2019 ” Fred med jorden”

” Nätverket – Council of European Grandmothers – som gestaltat de 13 kvinnorna har som gemensamt mål: ”stödja människans förändring och umgänget med planeten och mänskligheten”

The Council of European Grandmotethers hemsida: http://www.councileugrandmothers.eu/about-us.htmlGALLERI – Council of European Grandmothers 2015-2021

Spanien
Norge midsommar 2015 Vi gör egna kransar
Young – Elder in dialog about relations. Trondheim 2015
My speach topic: Relations in Trondheim
Länders gemensamm säd blir till mjöl blir till gemensamt delat bröd
Grandmother Monica Abendroth, Island
Grandmother Helga Langer, Tyskland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s