10 år efter Utöya – Vad utvecklades genom det som inte fick ske?

Tack bästa Carina Bergfeldt!

& Fy attan, vad du berörde mig (igen) med din berättelse om Utöya.

Carina Bergfeldt - Norstedts
Bild: Nordstedts

En del saker behöver man lyssna till och ta in långt in i sin kropp även fast det gör ont. Beröras för att på riktigt veta något viktigt inne i sig, liksom fördjupa det viktiga. Något betydelsefullt som gör att man förändras. Inte förändras till att bli arg utan förändras till att bli än mer bestämd i att stödja de förändringar som behövs FÖR att ett samhälle inte skall missa att ta hand om de unga män som har potens att bli brottslingar eller må skit. Göra det som gör att inga eller ytterst få går igenom livet och bli mer och mer rasande på omvärlden och till slut göra någon eller många illa. Programmet är 7 min. I det längre programmet ( 59 min, finns på länk längst ner här) så ställer man sig den frågan som samhället behöver fokusera på:

– Hur kunde han göra det?

– Hur kan en man bli så arg på någon?

– Varför kom vi dit (till att en människa kan göra något dylikt)?

Alltså tanke- och känslogodset till det som skett. Den viktigaste gåtan att lösa och börja ta hand om. Vad gjorde Norge med den? För gåtan har ett svar.

Allt liv bärs av vår relationella förmåga


Där just där under skolåren kan vårat samhälle göra skillnad. Det är just i de unga åren som vi kan stödja barn till att bli välmående vuxna. Det är till och med nationalekonomiskt bra att göra det visar många studier och ja, vi har råd. Vi har råd och vi har inte råd att inte göra detta. Vi har möjligheten att göra det just i Sverige med den skolmodell som vi har där alla barn finns under några unga viktiga formande år i förskola och skola där vi har vuxna som kan stödja. Vi kan t ex bredda skolans uppdrag och bredda profilen på medarbetarkåren. Ge skolan förutsättningar till att fortsätta göra det de gör bra på MEN samtidigt också få både uppdrag och resurser att göra mer/klara mer/orka mer. Bredda uppdraget så att de än bättre kan stödja alla barn att bli välmående barn som utöver ABC och 123 klarar av livets svåraste men samtidigt naturligast; sitt känsloregister och relationen till sig själv och andra. Det är där just i den livets svåra enkla kärna – relationer till alla och allt liv – som är nyckeln till ett bra liv och till ett gott samhälle, nyckeln till ”goda samhällsmedborgare” ligger i skolan.

Överlevde Utöya - så lever de i dag tio år senare | GP
UTÖYA
FOTO: Chris Maluszynski
GP – Göteborgsposten

Dags att ta upp den igen och lösa den för annars tog detta odödiga fruktasnsvärd oss ingenstans. Annars håller vi ju på att fortsätta producera galenskap och skyller som gemensamt samhälle ifrån oss ansvaret. Både du och jag vet att dessa unga män är synliga för både klasskamrater och lärare under skoltiden. Ja, du som varit nära dina barn och deras kompisar under de unga åren och du som rört dig på skolgården då och då eller jobbar i skolan, du har sett dem och du såg dem tidigt.

Jag är helt säker på att det var många vuxna kring denna gosse Breivik som såg honom där i hans unga år och om de hade haft förmågan/tiden/orken/viljan/mandatet så hade han kanske kunnat bli en annan man än en barnseriemördare. Jag vet genom mitt yrkesliv att det går att förändra många OM man kan kliva fram tidigt i en människas liv. Alla kan man inte förändra eller ”rädda” men fasligt många. Det är riktigt illa om vi ser men inte försöker. Fråga alla vi många som jobbar och jobbat med ”stök och bök” och olika rehab och olika omöjliga myndighetsprojekt. Det går att göra på ett annat sätt och JA vi kan det.

Se gärna detta korta inslag om Utöya och bli berörd, för det är att leva; röras och beröras och klara av det.

Här är det korta programmet, 7 min: https://www.svtplay.se/klipp/31863351/carina-bergfeldt-om-utoya-sorgen-lag-som-ett-moln?id=eJEZPa3&fbclid=IwAR0W8IjgRDxdpzjQ4-6c6oWzbq1nmwf7L1WebiwRrwc7rYIvwBODZZmSdTY

Här kan du också se hela programmet 59 min: https://www.svtplay.se/video/31673342/utoya-aldrig-glomma-aldrig-tiga?position=11&id=eWXbWRV

Tidningen Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/jag-dopte-min-son-efter-en-overlevare/

#carinabergfeldt

#vilketliv

#utöya


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s