INVIGNING – MORA

Mora kommun går före och reser ett vackert monument över de kvinnor som fick ge sina liv. ”Det fanns inga häxor på 1600 talet och det finns inga idag. Människor blev oskyldigt dömda. De var väletablerade kunniga kvinnor som betraktades som ett hot mot bysamhällets normer” säger Torbjörn Näs släkt- och livsstilsforskare från Mora vid invigningen av minnesmonumentet och hedrandet i Mora 21 juni denna sommar 2021.


I Mora har man i dagarna rest en vacker minnessten och minnesstund i skydd av fem vackra tallar där beslutsfattare och forskare (kvinnor och män), mitt i Dalarnas hjärta, vänder historien rätt igen. Det sker för att hedra dessa allt för många kvinnor som fick ge sitt liv för rykten som blev till en lögnens sanning.

FILM från invigningen: https:/ /youtu.be/79P_XIIrUBY#21juni2021

”Vi behöver synliggöra vår historia för att kunna göra rätt med vår framtid”. Ann Hed, Kommunstyrelsens ordförande, Mora.

” Det drabbar mig vad vi faktiskt nu har gjort” säger stolt och ödmjuk Anneli Larsson, kulturarvssekreterare, Mora

” Vi sänker nu våra huvuden i djupaste respekt” Lennart Sakredeus Kommunfullmäktiges ordförande, Mora

KVINNOKRAFT

En kvinnas kraft och förmåga att ombesörja liv, relationer och ge kärlek för att barn, unga och vuxna skall kunna, orka och vilja leva, läka och ta hand om sig har för mig inget namn eller titel utan är en naturlig självklarhet. Kvinnokraften, bestämdheten och sinnligheten att stödja liv, den skrämde då men kan och bör ej göra det längre. Jag tror att vi är kloka och moderna nog att inse vilken potens människan har att med hjälp av den naturliga kraften och naturens apotek ta hand om och läka sig själv och varandra. I år får dessa offrade kvinnor, som redan då visste och i många tusen år vetat vad som stödjer liv och hur naturlig läkning fungerar, de får äntligen upprättelse igen.

Kloka och över tid hållbara beslut

Kvinnans kraft och visdom bör på många håll bjudas fram ännu mer för att tydligare finnas med i viktiga beslut om framtiden. Vi står just nu inför viktiga vägval, vägval som påverkar både oss som lever nu och många generationer framåt. Varje beslut vi tar i varje stund påverkar framtiden, det vet vi. Men just nu är det en förhöjd noggrannhet, kunskap och omsorgen om allt liv som har en extra stor betydelse.

En älv eller en människa är inte fyrkantig

”En älv är inte fyrkantig och kan därför inte behandlas så”; som Elin Teilus säger i sin sång ”Ajkis le ednam – jordejojk” till moder jord. Denna självklarhet är djupare än vad man kanske först förstår. Detta att vissa saker inte kan förstås i en fyrkant eller förklaras endast med en rak linje är otroligt viktigt att fånga upp nu när vi står inför riktigt viktiga vägval och beslut i världen. Allvaret är ännu ett skäl till varför vi behöver bjuda in en bredare mångfald av synsätt och fler omsorgsfulla tänkare. Balansera upp med runda former in i beslutsprocesser för att klara av att ta kloka beslut i detta knivskarpa läge som världen står i nu efter pandemi, mitt i en klimat/system/samhällskris. Vi behöver nu ta beslut som är ”trekantiga/runda/fyrkantiga samtidigt”. Mindre än det fungerar inte.

Nej, det fanns inga häxor då och ej heller nu utan det fanns och det finns en förmåga att lyssma till och förstå breda och djupare samband som många kvinnor naturligt besitter. Den visdomen är en genväg till framtiden. Så nu tackar vi dem som fick gått före och öppnar framtidens runda dörr som bjuder in omsorgsfulla kvinnor in i beslutens korridorer…🟣

Mora går före och synliggör en lögn, ärar dessa kvinnor som som gått före. Detta gör framtiden hel, ren och sann igen – heja Mora

Missa inte att titta på denna fina stora lilla viktiga minnes ceremoni från Mora: https://www.youtube.com/watch?v=79P_XIIrUBY

🍀
🌱
🌿
💚

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s