Ett nytt samtal om vattnet öppnar för en ny tid

Det är nu dags att ompröva vårt perspektiv på vatten samt vår mänskliga livsavgörande relation till vatten.
Ompröva vår kunskap om helheter.
Om flöde.
Om sammanhang.
Om naturens näring och blodomlopp.
Om människans fattigdom som behöver begå övergrepp på sin egen natur för en kortsiktig förödande vinst.
Vi visste inte bättre då som gemensam nation. Vi lyssnade den gången dåligt på vårt lands egna naturfolk som är nära naturens klara och tydliga dialog med människan. Vi splittrade en helhet och svek oss själva, inklusive alla de svenska hårt arbetande, naturvårdande Samer. De som livnärde sig just på det flöde och de naturliga natur som är så rik om vi bara lever med den. Vi svek också de många icke samer som livnärde sig på allt det av näring som flödar i och kring en älv.
Alla människor som fött ett barn vet vad vattnet betyder där och då för livet. Lika viktigt är vattnet i våra älvar, skogar och sjöar. Vem skulle tänka sig att strypa det vatten som barnet ligger i, i moderns mage? Vem kan tänka sig att med öppna ögon strypa ett vattenflöde så totalt, det vattenflöde som när och tillför hela vårt lands flöden och vattnade ut rent vatten varje sekund i Östersjöns flöden. Vi visste inte bättre då. Nu vet både stat och bolag att det är på ett annat sätt än de då tänkte. Då när övergreppen begicks. Längs inne i kroppen vet de detta, innanför fakturornas berättelser.
cropped-nc3a4rbild-madeleine.jpg

Hur kan vi tillsammans använda vårt gemensamma öga det som alltid ser långt!

Jag hoppas så att alla inblandade parter (hela svenska folket och dess gemensamma bolag) kan lägga ner stridsyxan i en sådan här viktig nationell fråga och tillsammans öppna upp flöden för nya samtal som gör om och gör rätt. Att vi kan göra det utan att tycka saker om varandra om det vi inte visste eller förstod då. Tycka saker om den som borde vetat. SR Sveriges radios sändning i ämnet
Nej, det är så att det blev så här tokigt då. Då när älv efter älv släcktes ner som näringskälla. Ja, det går att ta ut energi från älvarna det går och det kan vi. Men det gör vi nu på ett annat sätt. Ett sätt där vi visar att vi är kloka långt tänkande och kännande människor. Visar att också att människan som enhet och nation vill fortsätta vara vän med det som föder oss – naturen, vattnet och jorden – grunden för vår existens.
Vid vattnet i Tjomotis, Jokkmokk Foto: Petronella Sjöö
Nu vill jag skicka in allt gott jag har till nutid och omprövningar. Till dialogen och allt gott till alla svenskar från alla folk, organisationer, jurister, ´elder´, brett sakkunniga och bolag som skall delta i den. Må ni alla lyssna långt in i er inre vägledande kompass efter vetskap och visdom. Må ni lyssna på varandra på riktigt för att hitta nyckeln till lösningen och den viktiga loopen i frågan. Frågan berör landet från Skåne till Lappland. Den berör vår livsnerv och vårt gemensamma synsätt på vår livskultur i hela landet och därav är den större än allt.
Kära Siri Lundström, Cecilia Lundin, Elin Teilus, Eva Gunnare med flera och många vars någon i nätverket är med i den centrala dialogen här. Kan ni skicka med det ni vet att dörrar öppnas enklare i medvind än i motvind och kamp. Det finns så många vindar som blåser med nämligen just nu. Hur och på vilket sätt kan man mötas i den yta som är gemensam. Där öppnas dörren och ett tillräckligt flöde öppnar upp för nästa flöde och nästa….Må det bästa ske!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s