Beteendeloop

Jag lyssnar på Professor Jared Diamond i en tidig morgon. Denna tidiga morgon är idag. Jag skulle sova länge utan klocka och vaknar klar och öppen kl 04. Något vill fram och in.
Öppnar fönstret för att höra alla fåglar och lyssnar på morgonen. Mediterar en stund. Efter ett tag skall jag tydligen sätta på datorn och titta på en intervju med Jared Diamond, följer impulsen och lyssnar. länk till intervju Jared Diamond

Jared Diamond: Professor i fysiologi vid UCLA School of medicine, 
professor i geografi vid UCLA och känd för flera populärvetenskapliga 
böcker om mänsklighetens evolution. Diamond har förutom sina 
två professurer också kunskap inom bland annat ekologi 
och evolutionsbiologi.

Han säger ungefär så här:

– Corona är en bagatell jämförelsevis med den förstörelse vi skapat och som i ökande takt dödar allt liv på vår planet. –
Detta vet jag ju men denna morgon snurrar den sanningen ett varv till och jag hör vad som visar sig i mitten i detta. Det är bland annat ordet bagatell som leker runt lite extra. I går hade jag ett samtal med en ung pappa om liv som vi filmade. Hur det är för en man att vara med och föda fram sitt barn själv tillsammans med barnets mor. Livets början; hur stark den början är. Kanske det är därav som ordet bagatell slår an hårt någonstans inne i mig denna morgon. Hårt så att det öppnar upp en ny dörr. Att prata om livets vackra början och möta fadern och barnet och så gå till den insikt igen. Den som kommer var dag om att denna förvarning om vart samhälle och moder jord är på väg behandlas som en bagatell. Är detta en bagatell av svårighet om man jämför vad som nu är på väg om vi väljer att inte kliva in i en beteendeloop nu. Ja, så är det. Människan håller på att förstöra livet hårt och långsamt på jorden. Självskadebeteendet fortsätter och vi alla badar i ett och samma hav. En sitter i en träbåt byggda av egna händer och andra i en plastbåt byggda av andra och med en avföring av gift i vatten, på jord och på människor som tillverkat den. Detta har kallats smart och nu blivit till en synlig dumhet. Nu sitter vi där alla och dricker och badar i det vatten vi alla missat att vårda så ömt som visdomen säger oss att göra djupt där inne i oss alla människor. Vi är ju kloka där inne.

Bagatell

En Coronapandemin en bagatell som gör så ont och slår så hårt och skriker så högt men har vi vaknat ända in, lyssnar vi på det vi hör?

Jag hör bara ordet beteendeloop i mitt huvud sedan en lång tid. Ett viktigt ord för mig som jobbat med beteenden, system och mönster under stora delar av mitt yrkesliv. Hur sätter man igång en sådan just nu i samhället och i människan så att den går åt rätt håll och det väldigt snabbt? Rätt är olika för olika. Nyfiken är jag född och jag är alltid nyfiken på var den lilla lilla dörren är som öppnar för ett språng eller en loop. Hittar den ofta. I en loop vet man inte var golvet är eller om det håller. Man startar ibland helt enkelt en förflyttning utifrån att man bestämt sig, vill och gör. Sedan när man lyft foten och rör sig framåt flyter nästa golv upp och finns som en stadig mark att stå på just då när man sätter ner foten igen. Just där sker det – det nya blir till. Just nu så har vårt livssamhälle ingen betänketid. Vi vet inte fullt ut hur vi skall göra. Vi anar och vet en hel del. Då dags att börja sätta igång loopen så allt kan bli synligt. Då är det bra att många redan byggt på den nya bågen så att vi kan sända i väg nästa evolutionspil. Dags att hoppa över till nästa livsform.
Jag tänker att modiga raka klara Pippibeslut behöver tas nu. Lyft upp hästen och flytta den. Göra nytt även om vi inte vet svaren. Förändra basen i vår livsplattform. Vi kan och vi vill. Längtan är stor hos så många. Hur får vi viljan att ta längtan i handen och göra utan att veta allt?
CV19  har givit oss en del av allvaret och reflektionstiden. En del av den. Är människan så klok att hon förstår att inte vänta in nästa slag mot huvudet utan förstå någonting av varför hon rör sig i farliga kvarter av sin stad? Ja, det är hon men är hon villig att göra även det som gör henne/honom vuxen? Hur när vi viljan?
pk_ja.indd
Det här är jag i en tavla målad av den tyske konstnären Eike Eschholz: 
Att säga Ja! och hoppa så att ringarna på 
vattnet kan få starta våren för det nya vi behöver, 
den framtid som vi formar i detta nu. 
Säga Ja! till livet, till jorden och till de frön som 
spränger igenom asfalten just i detta nu.
Här är tre för mig viktiga saker som skall ske nu för att människans beteendeloop skall få fart:
– End Ecocid är en av flera viktiga beslut Sveriges regering behöver ta. – #endecocide – Den skapar förutsättningar snabbast för bland annat sätta igång näringslivets önskade loop och då kan den viktiga förändringen av näringslivets arena till slut ske globalt. Om politiken gör sitt i detta enda så kommer en samhällsförändring kunna ske med hela det globala näringslivet inkluderat. Alla kommer inte att lyssna till den ordningen men tillräckligt många. End Ecocide Swedens hemsida  Den nya ordningen kommer också över tid att omforma kulturen i samhället/människan.
– ”Vilket Liv” dialogen behöver på allvar hållas i nu i var bygd för det liv vi vill leva sedan. Detta skall inte ske på politisk nivå utan en alla tillsammans dialog. Varför då? Jo för att vi skall uppnå tillräcklig bredd i dialogen och sedan därifrån fokusera in till den plats där nycklarna ligger.
– ”Diversity” behövs här så att vi snabbare kan hitta dit där lösningen ligger. Alltså den som många vill kliva in i. Budskapet lämnas sedan till politiken (som också är med i dialogen) att finna förutsättningar för att verkställa vilka – steg för steg för steg för steg – som vi skall ta framåt. Samtidigt också hålla kvar det mandat vi människor har var och en alltid att påverka i varje dags handling. (För information till alla inblandade; samhällelig kräftgång gör att man går bakåt!)
Det är människan som är samhället. Människan gör med eller mot miljön. Hur och varför vill människan göra med och för?
Svaren ligger bortom den livsform som många lever efter just nu:
hur finner vi många människor samtidigt att det är så?
hur kommer vi till att vi många vill en annan livsform?
Lagar och ordningar är en väg av betydelse i detta förstås, men hur skapar man en beteendeloop i ett samhälle snabbast? Den dialogen är det dags för, där i den ligger en viktig nyckel.
Socialpedagogen skulle då ha svarat: var bor viljan att välja annat, viljan att lyfta foten och hoppa/kliva till en ny yta och kultur/system. Viljan hur ser den ut och hur tänder jag gnistan som startar motorn i den som är olik mig?
Det är dags att ta beslut om att sätta igång beteendeloopar på andra sätt än mina tankar säger och vet som vi behöver fokusera på nu. Jag är trött på dialogen som oftast handlar om att berätta hur mycket vi vet om saker och ting. Varför det är så illa som det är till exempel och vem som gjorde fel. ”Blamegame” som vägen fram – big no no. Vad gör vi med vetskapen, viljan och driften att göra emot det liv vi vill? Vi lär av den, släpper den, bestämmer oss och tar språnget ut i det nya. Vem gör vad nu för att bygga fram rum för livet nu? Jo, du och jag och tillsammans. Det kommer vara både komplex men mest roligt och lätt.
Ty livet vill något annat så låt oss skapa riktiga rum för liv.
Dialogen ”Vilket Liv” håller Edda Tribe i just nu i Järna. Edda Tribe FB

En reaktion på ”Beteendeloop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s