The Power of Spring

I veckan fick jag ett mail från Tyskland och Konstnären Eike Escholtz  som driver ett projekt i Europe: ”Walfahrt” . I projektet besöker hon 13 olika kvinnor i från 13 olika länder i Europa för att utforska:
– Vad den kvinnliga feminina kraften är och hur den gestaltar sig.
– Hur vi kan förvalta de kulturella och etiska världen som finns i djupet av den europeiska skälen.
– Hur för de äldre kvinnorna fram och förvaltar den visdomen som vet hur man bibehåller goda relationer, fred och livet på jorden.
Jag är den 11e kvinnan och den 11e nationen är Sverige som hon besöker och hon var med mig i fem dagar i februari för att tolka och fånga  min personlighet, min kultur och min själ, min kvinnokraft och mitt uppdrag på jorden – som människa och ”Grandmother”. 5 intensiva dagar med en fotograf Jana Zouri konstant hack i hälarna och Journalisten och konstnären Eikes många fina, nära, kluriga frågor. 5 fina dagar som handlade om livet på jorden och hur man väver plattform för ett hållbart liv och samhälle i balans mellan allt som det innehåller och berör. Frågor om min livsåskådning, mitt synfälts bilder, mitt yrke/ideella/privata liv (som för mig är ett) samt om mitt uppdrag som Grandmother i ”The Council of European Grandmothers”.

Upptäcktsfärd

Vi besöker Mörkö´s vackraste och för mig viktiga platser och kraftkällor och möter många människor i väven här ute kring Mörkö och Järna Vi går på kostigen och hoppar i vårens vattenpölar och pratar om vikten och betydelsen för mig att göra detta hopp på en grusväg varje vår. Vi lyssnar in musik som sätter toner på Sveriges naturliga urgamla själ. Skivan med Elin Teilus musik Elin Teilus Nordiska och Samiska natur toner packar hon ner för att ta med sig hem och spela under hela hennes kommande ”svenska” målarperiod hemma i Tyskland. Hon åker sedan hem för att under tre veckor måla 4 tavlor ur de svaren och de bilder hon fångar här i min miljö i Sverige.

Utställning

I oktober 2021 är alla 13 kvinnor tolkade och klara och utställningen öppnar i Tyskland med de 70 tavlor i utställningen ”The female power” som är finalen av ”Walfahrt projektet” . En uställning som just nu går under arbetsnamnet: ”Möten ger fred”. Här är den första tavlan i serien av det svenska bidraget:
Bild: The power of spring - den kraft som säger ja till livet!
pk_ja.indd

My power of spring

I veckan kom den första bilden och den berörde mig så oerhört. Man har ingen aning när hon åker från Sverige vad det är hon sett och fångat med sin kraftfulla och varma iakttagande blick. När jag ser tavlan; Våren och språnget som sätter fart på kraften. Vattnet, vattenpölen, ringarna på vattnet, jorden, naturen, björken, björnen, djuren, vårens kraft, kärleken, glädjen, Ja! ….och så vidare. Så otroligt mycket hon har fångat upp i den bilden. Jag hör berättelsen i varje detalj jag ser och blir så tacksam över att se hur en berättelse kan bli så bred, djup och enkel i en och samma tavla. Hennes förankrade, naiva, detaljrika och djupt rotad vetskap i penseln, i full kontakt med en naturlig visdom som visar upp sig för mig. Spännande att se hur rakt in symboler kan beskriva sig och också enkelt påvisa det svårtolkade. Tavlan lyser glatt mot mig och den säger: Hopp! Ja! Nu!

Ja till liv!

Den visar för mig på den otroliga kraftfulla och samtidigt det skira, spröda och hoppfulla som våren är. Den visar också för mig att naturens visdom gäller. Jag är så tacksam och glad för den här bilden som tar mig närme in i den svenska naturliga enkla själen.

Alla kvinnors kraft

Bilden visar oss alla kvinnor i alla åldrar vår enorma kraft och kompetens till att föda liv, förvalta och bibehålla livet på jorden. När vi sätter den kraften i rörelse så rullar en ”movement” igång som vill väll och ger näring till allt som växer. Därav att det just nu i denna tid är så många unga och äldre kvinnor i Sverige och i världen som säger stop nu! Stopp till det destruktiva som pågår på olika håll och som söndrar jorden och våra relationer mellan varandra. Nu behöver den kvinnliga, moderliga kraften ta ännu ett steg, träda fram och bringa väg för det liv som vi fortfarande håller i vår hand. Kliva fram med det som skall balansera jorden så att den vänder sig upp på sina rena barfota fötter igen. The ”Power of spring” där i finns kraften och visdomen att just göra detta; Ge hopp till framtiden, vårt nu och allt kommande liv.

Sverige samlar alla människor och naturens kraft i ett Rådsmöte

I sommar 20-21 juni 2022 är det ett Rådsmöte i Sverige där kvinnor och män, Unga och elder samlas för att återföra oss till och identifiera essensen – kärnan – förutsättningen för hållbarhet och ett välmående liv på jorden. Arrangör är: ” The Council of European Grandmothers” och Edda Sweden.
Här kommer till sist Konstnären Eikes brev till oss alla kvinnor i tidens nu, mars 2020:
”Dear Great Mothers
The ”Power of Spring” I brought from Sweden from Walfahrt 11.
It is the power that gives birth to woman, who says YES to life, and knows that the cold will give way to clear the way. Summer is comming, for sure!
In this crazy time I would like to remind you of the divine order inherent in chaos.
I would like to remind you that the power of spring lives in each and every one of us and cannot be stopped by any wave of fear.
Say YES, jump in the puddle!
With this kind of meditation and a lot of love
I greet you
Eike Eschholz”
Tack Eike och Jana för att ni fångar och bjuder fram bilden av liv!
Projektet "Walfahrt" är ett socialt konstprojekt av som fångar impulser av 
höga etiska värden i samhället.
Jag fokuserar på det kulturella Europa med dess inhemska etniska grupper 
och skapar reklam för en enhetlig anda i Europa. Jag finner denna anda 
på mina resor till 13 företrädare för "European Grandmothers Council". 
Kloka gamla människor har de kulturella egenskaperna i sina respektive 
länder.Europeiska värderingar som tolerans, rättvisa, fred, solidaritet, 
jämlikhet, frihet och mänsklig värdighet förankras djupt i dem och 
levs och transporteras av dem.
De ger samhället visdom som kan bana vägen till ett nytt Europa. 
Äldre har levt en historia och förtjänar hänsyn, uppskattning.
De lär sig detta genom "public relations" under projektprocessen, 
i slutet genom att presentera resultaten i form av en utställning 
av alla konstverk samt genom en bok som presenterar 13 kvinnor 
från "Council of European Grandmothers". Socialkonstprojektet "Walfahrt" 
skapar positiva modeller och orientering för unga och äldre människor 
i Europa. Eike Eschholz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s