Backspegel & Bokslut

Idag på morgonen kommer ett gammalt inlägg upp i min mobil från 2018. Jag ler lite åt orden, känslan och återminns min tid där och också i en del andra utvecklingsprojekt jag varit ledare för. De blev några stycken och jag är så oändligt tacksam över allt dessa visat för mig. Jag har nu en rik skatt av goda exempel på hur ett samhälle bärs upp enklare och hållbarare.

2019 klev jag av initiativet ”Mörköbygden” som jag startade upp 2014. Min upplevelse var att vi stod och gungade i en vagga. Att vagga är vilsamt och viktig i en del passager. Men vissa processer behöver ledning framåt, framför allt i smala passager. Där är samarbetet  viktigt när man skall över en bred å och måste gå på en smal ranglig väg många tillsammans. Mod att tryggt ta kliven behövs verkligen just då, då behöver man varandras tillit och pepp för att gå på orörd mark annars stelnar allt i steget. Vi får något vi vill ha men relationerna och respekten har gått sönder på vägen igen. Våra öar har egentligen inte råd med det. Vi har en framtid utan omfattande statlig service och vård att se fram emot i hela samhället. Då behöver vi varandra och naturliga möten för att människoväven skall håll oss och bygga nytt när offentliga stödet blivit till ett ännu håligare såll. Jag startade initiativet för att återskapa en respekt för de många olika´s behov och uppdrag. Det lyckades vi med men när det glesar ut i väven så uppkommer sprickor och tråden går sönder och hänger slak. Tålmodig är jag verkligen men slaka slöa trådar är inte ”my cop of tea”. För där stelnar steget och blir till en hård skulptur och kultur igen.

Foto 2019-07-07 15 06 23
Foto från en fantastisk skulpturutställning sommaren 2019 inne i kalkugnen på ön Oaxen söder om Södertälje. http://oaxenbygdegard.se/

Ibland är dessa öar ett riktigt gnällbälte. Ibland är det otroligt vackert här ute i vattnet. Men oj vad det är gamla förlegade kulturer i en del grenar som växer. Törpinnar som i och för sig ramlar av till slut i en höststorm.

För en del handlar framtidsbyggen av att producera saker, att få saker. För mig är människoväven relationen också lika viktig eller än viktigare, för det är den som ger näring bortom bredband till alla samhällen och därmed till livet. Kanske klarar vi människor att väva den skira gemensamma relationsväven. Tillitsväven den som egentligen håller framtiden i sin famn. Den kommer att bli till vår trygghet och vårt ”trygghetssystem” om en inte allt för lång framtid. Det offentliga systemet är redan trasig och ridån har redan börjat falla sönder, den som skylt den kräftgång som skett bakom kulisserna. Jag har arbetat med utvecklingsarbete inom och mellan många myndigheter och sett hur masken ätit kunskapens äpple inifrån med början för ganska länge sedan. Att många larmade om detta då fångades inte upp då, det visade sig att det var de ansvariga som sågade grenen själva och tänkte hoppa precis innan den gick av. Än är kanske självintressena lite för stora både bland privatpersoner och organisationer också här i vår bygd. Men vem vet ibland sker förändringar fort. Allt blir ju som det ska även med detta. Framtiden vet själv vad den behöver och mäktar med.

När texten lyste på skärmen i morse så här i januari 2020 i ett nytt år och decade så blev det en riktigt spännande och rolig reflektion utifrån det jag står i nu. En ny tid med andra rundare ringar som bärs mer av sin egen kraft. Jag blir nyfiken en stund på detta blomster och gamla traktordäck som kom fram ur banken.

En dag lyser ljuset i fönstren igen in till de rum någon byggt och format. Rum där alla är välkomna att fylla rummen och sig själva alla dagar på året.

Tomma rum är alltid en väldigt bra början…:)

tomt rum

Här nedan kommer nu lite gammal minnesdata från en svunnen byggd tid som kom upp i dagens FB reminder: Vi hade haft Art of Hosting med initiativet ”Mörköbygden”   och med alla som ville från öarna inbjudna till en samskapande givande dag. Energin var hög. Vi identifierade pärlorna i den jord vi går på här ute på åkrarna vid vattnet. Det blev en härlig stämning av denna cocreation.

I går fredag gjorde jag en del av ” the Art of Hosting” med Socialpedagogerna unga och äldre tillsammans på mitt arbete. Då hände också just det där igen då 2+2 blir 18 när människor samskapar. Det kollektiva medvetandet blir så högt när olika möts i den här formen och hittar saker och ideer ur nya vinklar. En väl hållen samskaparmiljö kan verkligen bli från en fjäder till ett jetflygplan när rummen är rena och stövlarna lika så.

Idag kom denna gamla Mörkö reflektion upp och jag väljer att följa tråden och låta den gå ut i flödet som sig bör när väven väver sig själv….

Foto 2019-08-04 16 11 00

 

Text från Facebook 2018, Madeleine Söderström

”Stort tack till alla som deltog i söndagens intentionsarbete, vilket underbart gäng😊 och vilken dag!

Tack  Sofi Håkanssonoch Marie Örnesved för proffsig facilitering av en stabil och flödande Intentionsdag  på Mörkö!

Samarbete och lokal utveckling:
Att med jämna mellanrum uppdatera och restaurera Intentionen är viktigt för varje organisation. För en ideell och rörlig organisation kanske än mer.
– Man kan gå enklare, snabbare och långsammare med en klar intention.
– Det förenklar för oss i alla val och beslut som kommer under vägen.
-Det sammanför energin igen så man inte tappar kontakten med kärnan – kompassen – i det vi gör.
– Det levandegör initiativets inneboende uppdrag i oss, om glöden i den skulle ha falnat.
– Det blir möjligare och enklare att bli flera.
– Det gav oss också massor av hållbara ideer och input som stämmer just för oss; vi ute på landsbygden och ute i vattnet.
– Arbetet med Intentionen sammanförde också öar, byar, människor i vår bygd. Ödmjuk och tacksam för allt som framkom.

En riktigt bra söndag blev det, alla gick hem med ett leende på läpparna från en kreativ och konstruktiv dag. Ett viktigt avstamp för nästkommande steg i denna lokala plattforms utveckling.

På landsbygden produceras fler innovationer än i storstäderna visar en del statistik. Inte många som tror att det är så. Många tror att storstaden är utvecklingsplatsen nr 1. På landsbygden har man alltid måst vara kreativ för att överleva. Lösningar på våra egna bekymmer och tillgångar har vi bäst möjligheter att utforma själva här ute. Medel i olika former kommer att behöva sammanföras från olika håll i en framtid, det är jag övertygad om. Detta bygge av framtid behöver också ske i ett gemensamt värv.

Kring olika frågor behöver som sagt många olika komma samman över osynliga gränser och samskapa. Det därför det nu behöver skapas moderna ytor som håller det, för att detta skall bli möjligt och för att vi skall lyckas. I Mörköbygden är vi pro i detta framtidsarbete, tycker vi. Vi har redan byggt i 3+3 år och kanske ännu längre, den osynliga och synliga grund och det golv som sedan 2014 kunde bli till ett nästan ofinansierat projekt. Det som sakta och stadigt nu tuffat på upp och nerför vägen in i framtiden.  2015 startades en gemensam ek förening, EBM en organisatorisk förutsättning.

Att vara olika och samskapa kräver sin ”form” den formen hade  jag en ide’ och en nyckel till. Nu är vi flera som har den nyckeln i fickan. Det är härligt!

Det var en gång: Efter 21 somrar🌞 på Mörkö (+nu 4 åretom år) hade jag fångat upp en del av de randiga, rutiga och blommiga mönster som öarna hade. Somrarna 2012 /2013 gick jag runt och såg lite extra nära med ögat på ”helheter och detaljer”. Jag intervjuade också människor jag mötte på vägen och i min trädgård om vad ”Ett Näringsliv” va’? För jag ville vara nyfiken just på det denna sommar. Mina vänner undrade lite över denna lite kanske konstiga fråga.

Jag fick många spännande svar, om företagande och om näring till det privata livet. Frågan kunde tolkas på olika sätt. Detta tillsammans med flera andra synkrona saker blev till en undran och ide’. En ide’ som vi blev flera som klev in i. Nu är den inte min längre utan förädlats och förgyllts och blivit till vår gemensamma. Det är aldrig viktigt vem som vet, utan VAD vi vet. Det är aldrig viktigt för mig heller vem som har rätt utan VAD som är rätt. Tillsammans bygger vi nutid och framtid här ute, förankrade men inte fasthållna av historien.

Initiativet ”Ett Blomstrande Mörkö” är nu en plattform och också kultur för olika aktiviteter. De virtuella rummen och kanske framför allt Salong Mörköbygden, för oss olika samman kring det vi redan har och det vi tillsammans skapar för en välmående och hållbar framtid.

Vi bygger långsamt och stadigt relationer, kultur och rum som steg för steg blir till vår plattform för ett hållbart civilsamhälle
Det har varit och är en bra fortsättning på både synlig och osynlig lokal landsbygdsutveckling.
En del saker och relationslager vi ”bygger” märks nästan inte fören nästa lager i plattformen blir synligt.

Uthållighet är ett av de orden vi ofta får höra.
Det är verkligen ett tålmodigt arbete vi gör.

Söndag 21 januari 2018:
Stort Varmt Tack alla som gav sin dag till detta och gjorde den så rik!
Ni som valde att skapa inne i Bygdegården när solen sken från en klarblå himmel på snön och åkrarna. Visionärerna och förvaltarna samlades i samma rum och restaurerade golvet för en gemensam framtid. Stort arbete gjort. Nu har vi ett nyslipat linoljat golv att ställa bl a Salongen på.

…och intentionen: ”Tillsammans stödjer vi initiativ, aktiviteter och samarbeten för en välmående och hållbar utveckling för människor, miljöer och näringsliv”
– i Mörköbygden

Fortsättning följer för öarna i Södertäljes skärgård….

http://www.morkobygden.se/forening/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s